Aan ervaring geen gebrek

Hanny van Dijck – Telefooncirkels

Hannie van Dijck is al héééél erg lang vrijwilliger bij UVV Zoetermeer. Hannie is in 1973 begonnen in het winkeltje in het bejaardentehuis Schoutenhoek. Ze runde ook een koffieshop, waar mensen elkaar konden ontmoeten. Later deed Hannie daar ook de handwerksoos. En weer later werd ze één van de gastvrouwen bij de Telefooncirkels van UVV, Palet Welzijn en het Rode Kruis. Dat bejaardentehuis is er al flink wat jaren niet meer. Hannie is echter nog steeds vrijwilliger bij de Telefooncirkels. Maar er is wel het een en ander veranderd in al die jaren.

Vroeger (toen er nog kuilen in de weg zaten in plaats van verkeersdrempels) heette de Unie van Vrijwilligers in de volksmond nog de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers. En daar kwam hoegenaamd geen man aan te pas J. Mannen waren alleen welkom alleen in het bestuur. Er waren heel lang geen mannen die operationeel bezig waren.
Dat is nu gelukkig wel anders.

Busreisjes zitten er nu niet meer in

Traditie bij de Telefooncirkels was, dat er elk jaar in het voorjaar een busreisje werd georganiseerd voor alle deelnemers en vrijwilligers van de Telefooncirkels. In het najaar was er dan een gezellige bijeenkomst, waar deelnemers en vrijwilligers van alle cirkels elkaar konden zien en spreken. Dat is er nu allemaal niet meer.

Hannie was lange tijd het aanspreekpunt voor de Telefooncirkels binnen de UVV. In die tijd ging ze altijd mee met de projectleider (Liesbeth van Daal van het Rode Kruis) om kennis te maken met elke nieuwe deelnemer. En ze kreeg verslagen vanuit Palet Welzijn (Paul van Hout) over het reilen en zeilen van alle cirkels. Sinds ze geen aanspreekpunt meer is, hoort of ziet ze eigenlijk bijna nooit meer iets.

De tientjeslunch kon vanwege Corona niet doorgaan en de laatste twee jaar was er om dezelfde reden ook al geen nieuwjaarsreceptie of voorjaarsbijeenkomst. Kortom: Hannie mist het contact dat er vroeger wèl was.

Door natuurlijk verloop en het uitblijven van nieuwe deelnemers bestaat haar telefooncirkel nu uit nog slechts drie dames, die – net als Hannie zelf overigens – al flink  op leeftijd zijn. Ze doet het werk nog steeds met heel erg veel plezier en voldoening, maar heeft inmiddels wel het punt bereikt, dat ze er niet rouwig om zou zijn als het een keer ophield. 

Hannie werd vijf jaar geleden al geridderd vanwege haar jarenlange verdiensten als vrijwilliger bij UVV Zoetermeer. Toen was het een enorme verrassing voor haar.

Maar volgend jaar in november gaan we pas groot uitpakken. Dan is Hannie – als ze het mag beleven – 50 jaar vrijwilliger bij UVV Zoetermeer. En dat gaan we dan uiteraard groots vieren!

 

Nagekomen bericht
Op zondag 20 maart bereikte ons het verdrietige bericht dat Hannie op 18 maart 2022 vrij plotseling is overleden. Onze gedachten gaan naar haar man en overige familie en naar haar directe collega’s van de Telefooncirkels. We verliezen in Hannie een fantastische en bijzonder trouwe vrijwilligster.