Noodzakelijk, leuk èn leerzaam

      Geen reacties op Noodzakelijk, leuk èn leerzaam

Bij de Boodschappendienst van UVV Zoetermeer zijn plm. 50 vrijwilligers actief. Elke week doen ze boodschappen voor iemand die dat zelf niet kan. Natuurlijk zijn er tegenwoordig veel bedrijven die de boodschappen bij je thuis komen brengen, maar daarvoor moet je ze dan wel eerst online bestellen. En dat is nou net een brug te ver voor verreweg de meeste van onze klanten.  En daarom doen onze vrijwilligers elke week de boodschappen voor hen. Het kost ze één tot twee uur per week op een zelfgekozen dag. En veel van hen doen dat al een aantal jaren.

Ariska is één van deze vrijwilligers. Ze is 23 jaar en houdt van dansen en zingen. Deze jongedame heeft twee hondjes, waarmee ze veel wandelt. Ook vindt ze acteren leuk, net als fitness. Op haar verlanglijstje staan ook nog leren gitaar en/of piano spelen. Ze heeft een hele leuke onderbuurvrouw, die een goede vriendin is geworden en waar ze leuke dingen mee onderneemt. Ariska volgt in Leiden  de opleiding tot sociaal werker en daar horen ook stages bij. Zo is ze ooit bij UVV terecht gekomen. Ze zocht een stageplaats met een sociaal/maatschappelijk aspect. En wij zochten vrijwilligers voor de Boodschappendienst. De match was in dit geval snel gemaakt.

De stage is inmiddels afgerond, maar Ariska vindt het werk zo leuk, dat ze het gewoon blijft doen. Het is een kwestie van plannen, maar waar een wil is, is een weg. En die wil is er. Ariska heeft een motto. Elke dag heeft ze drie doelen: Ze wil iets doen dat noodzakelijk is, iets dat leuk is en iets waar ze wat van leert.

Ariska heeft niet één, maar twee klanten. Ze wonen allebei in dezelfde flat, dus dat is goed te combineren. In beginsel doet ze boodschappen op vrijdag. Maar soms komt dat niet goed uit, vanwege school of stage. Dan spreekt ze een andere dag af met haar beide klanten. En dat gaat altijd goed. Haar oudste klant gaat elke week mee om gezellig samen boodschappen te doen, de andere is daar niet toe in staat en Ariska brengt haar boodschappen thuis. Maar ze doet veel meer dan alleen de boodschappen. Ze ruimt de boodschappen op, brengt het afval naar beneden en gooit de post in de brievenbus. Ook helpt ze bij administratieve dingetjes en begeleidt haar cliënt als ze naar het ziekenhuis moet.

Zoals gezegd: Ariska vindt haar vrijwilligerswerk leuk en leerzaam. En ze vindt ook dat ze het moet doen. Alle drie haar dagelijkse doelen in één activiteit verenigd. Het kan voor haar niet beter. En zo komt het dat ze elke dag met een lach op haar gezicht opstaat.

Ariska droomt ervan om ooit iets te gaan doen met kwetsbare mensen in haar eigen woonvorm. Dat kunnen jongeren met problemen zijn, maar ze denkt ook aan oudere mensen die zo af en toe een beetje hulp kunnen gebruiken. Het is iets dat haar moeder vroeger ook deed en dat wil zij zelf dus ook een keer gaan doen. Maar eerst maar eens haar studie afronden. Ze is nu twee jaar bezig en heeft nog twee jaar voor de boeg.

Het mag duidelijk zijn dat wij erg blij zijn met mensen als Ariska, die op de één of andere manier hun drukke bestaan weten te combineren met het bijstaan van kwetsbare ouderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *