Boodschappendienst zoekt vrijwilligers

      Geen reacties op Boodschappendienst zoekt vrijwilligers

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Gelukkig zijn de meeste ouderen prima in staat om zelf de regie te voeren over hun leven en daarmee die zelfstandigheid te behouden. Maar een deel van de ouderen lukt dat eenvoudigweg niet. We spreken dan over kwetsbare ouderen.

Zoetermeer telt plm. 125.000 inwoners. 18,5 daarvan is ouder dan 65. Volgens de Gezondheidsenquête 2016 is 17% van de inwoners van 65 jaar en ouder kwetsbaar.
Dan praten we nu dus al over bijna 4.000 kwetsbare ouderen in onze stad,  die voor veel praktische zaken als boodschappen doen, de tuin onderhouden, een klusje in huis of een bezoek aan de behandelend arts afhankelijk zijn van familie, buren of een vrijwilliger.

Nu zijn er heel veel vrijwilligers(organisaties) in Zoetermeer actief die een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van een steeds groter wordend probleem.
UVV Zoetermeer heeft al jaren een Begeleid Vervoer dienst, waarmee we nu elke maand bijna 300 ritten uitvoeren, waarbij we plm. 175 ouderen begeleiden naar bestemmingen in en rond Zoetermeer.

Daarnaast is UVV Zoetermeer in juni begonnen met een Boodschappendienst. We koppelen een vrijwilliger aan een kwetsbare oudere. En die gaan dan 1x per week op een onderling af te stemmen dag en tijd samen de boodschappen halen in een nabij gelegen winkelcentrum.

Op dit moment kunnen we daarmee 15 ouderen helpen. Dat is natuurlijk geweldig. De betrokken ouderen zijn er zonder uitzondering heel erg blij mee. Maar als je naar de eerder genoemde cijfers kijkt, dan weet je dat wat we nu kunnen doen hooguit een druppel op de gloeiende plaat is.

Kortom: We willen (veel) meer mensen ontmoeten die het leuk vinden om één of twee uurtjes per week even een boodschapje te doen met een kwetsbare oudere. Het is geen moeilijk of erg inspannend, maar wel hartstikke dankbaar werk. Je moet wel 16 jaar of ouder zijn, geduldig, maatschappelijk betrokken en je kunnen inleven in de belevingswereld van de oudere.

Ben je of ken je iemand die zichzelf herkent in bovenstaand profiel, bel dan onze servicelijn: 06-23409418 of mail naar bbd@uvv-zoetermeer.nl. We gaan heel graag met je in gesprek. Wel belangrijk om te vertellen is, dat je als vrijwilliger bij UVV geen vergoeding krijgt. En dat we voor al onze vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. Hier zijn voor de vrijwilliger geen kosten aan verbonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *