De fietsende vogelaar

Henk Tinholt
vrijwilliger Rolstoelwandelen

Eerder: Financieel verslag

Henk Tinholt is sinds 2003 vrijwilliger bij UVV Zoetermeer. Samen met plm. 10 collega’s ging hij – totdat Corona toesloeg – elke maandag aan de wandel met patiënten die al dan niet tijdelijk wonen in verzorgingshuis Vivaldi. Ze halen de bewoners dan zelf op en gaan een uurtje met ze wandelen in het park of naar het Stadshart. Het is Henk opgevallen dat zijn cliënten wel een steeds brozere gezondheid hebben.

Dat heeft uiteraard ook te maken met de veranderde functie van Vivaldi. Vroeger zag je in Vivaldi veel meer mensen die aan het revalideren waren. Tegenwoordig blijven mensen zo lang mogelijk thuis wonen. En als het dan echt niet meer gaat, dan pas komen ze in een verzorgingshuis terecht.

Sinds medio maart 2020 kan rolstoelwandelen echter niet meer veilig worden uitgevoerd en zitten Henk en zijn collega’s dus thuis. En wat doe je dan?

Een ander zou misschien gillend gek worden, maar Henk zeker niet. Hij geniet al geruime tijd van zijn pensioen en hoeft zich dus niet druk te maken over behoud van werk of inkomen. Henk heeft een abonnement op twee kranten en leest dus veel. Daarnaast maakt hij muziek op de computer en/of speelt op zijn gitaar.

Ook kun je rustig stellen dat Henk ervan houdt om een stukje te fietsen. ‘s-Zomers uiteraard wat frequenter dan in de barre winter. Maar hij fietst toch altijd nog wel een paar keer per week zo’n 25 kilometer. Henk is dit jaar 80 geworden, maar dat fietsen houdt hem fit. En dat niet alleen…..

Hij kan onderweg uren bezig zijn met zijn grootste passie. Henk is niet alleen vrijwilliger en erg sportief, maar ook vogelaar. Hij struint allerlei mooie plekjes in de omgeving, zoals bijvoorbeeld Bentwoud, Baleibos en Starrevaart af op zoek naar bijzondere vogels.

Hierna: Verslag coördinator Verpleeghuizen