Dienstencentra

Een verslag van onze coördinator Dienstencentra, Marian Landers, over de ontwikkelingen in 2018.

In april was er in het stadstheater de uitreiking van de koninklijke onderscheiding oftewel het lintje. Deze werd overhandigd door de Zoetermeerse Burgemeester Aptroot aan een vrijwilligster van de Open Tafel als dank voor haar inzet.

Lidy Diender is al sinds 1981 als vrijwilliger verbonden aan de Unie van Vrijwilligers. Ze gaf jarenlang leiding aan de handwerk- en creasoos in het dienstencentrum aan de Petuniatuin en helpt nu al weer geruime tijd bij het Open Tafel-project. Bewoners uit het seniorencomplex aan de Petuniatuin, maar ook bejaarde cliënten  van daarbuiten kunnen 5 dagen per week aanschuiven voor een warme maaltijd en een luisterend oor. Daarnaast verricht Lidy vrijwilligerswerkzaamheden voor de RK-H. Nicolaasparochie en in het bijzonder voor de Tabor-kerk, waarvoor ze oudere en zieke parochianen bezoekt en het kerkgebouw onderhoudt.

Het pannenkoeken festijn op de Petuniatuin was weer geslaagd en dit werd wederom verzorgd door de vrijwilligsters die dit elk jaar weer tot een gezellig samenzijn maken.

Albrandswaard (Meerzicht)

Elke woensdagochtend is er in het dienstencentrum aan de Albrandswaard een Kreasoos waar geborduurde en 3D kaarten gemaakt worden. Nel Trommel en haar vaste medewerksters begeleiden de bezoekers van deze soos met veel plezier en aandacht.
En op vrijdagochtend is er Koersbal. Een min of meer vaste ploeg speelt het spel onder leiding van Wout de Leeuwerk.

Bijdorplaan (Driemanspolder)
Aan de Bijdorplaan wordt op maandagmiddag gesjoeld. Maar je kunt er ook een spelletje rummycub spelen. Ruim 20 ouderen weten al jarenlang de weg te vinden naar onze gezellige Spellensoos onder de bezielende leiding van Marja van der Tas en Jaap Buijs.

Afbeeldingsresultaat voor handwerken

Gondelkade (De Leyens)
Elke donderdagmiddag kun je Thea van der Aar en haar ploeg tegenkomen op de Gondelkade. Zo’n 20 mensen zijn dan met hun hobby bezig op de Handwerksoos. Er wordt van alles gemaakt. Mooie handgeborduurde kleedjes, babycapes, gebreide truien, maar ook kaarten. Die worden verkocht via bazaars en van de opbrengst wordt weer nieuw materiaal gekocht.

Petuniatuin (Seghwaert)
In de Petuniatuin is er elke werkdag vanaf 12.00 uur een Open Tafel project. Thea Blankespoor stuurt dit project aan. Zij en haar mensen ontvangen bewoners van de desbetreffende Bejaardenwoningen, of van buiten af, voor een heerlijke maaltijd. De maaltijden worden door de deelnemers zelf van te voren uitgekozen uit een lijst. Dit wordt dan koelvers aangeleverd en door onze vrijwilligers opgewarmd en uitgeserveerd. Onze vrijwilligers nemen tijdens het eten ook plaats aan de tafel om het contact tussen de deelnemers te bevorderen, en voor de gezelligheid, en een praatje. Na de maaltijd ruimen de vrijwilligers alles op en zorgen dat alles weer schoon is.
Verder is er op deze locatie op vrijdagochtend een Kreasoos, waar prachtige kaarten gemaakt worden en elke keer met een ander thema.
En op vrijdagmiddag is er een Hobbyclub.

In augustus hebben we afscheid genomen van Coby Lamboo, van de Open Tafel Petuniatuin, zij was 40 jaar vrijwilligster. We hebben haar een mooie bos bloemen en een gouden roosje gegeven. Die kregen een ereplaatsje in haar huis. Ze was er heel blij mee.

In oktober heeft de hobbyclub een gezellige Bazaar georganiseerd. Er werden lootjes verkocht en het rad van fortuin draaide volop…de dames van de vrijdagmiddag handwerkclub hadden weer een zeer uitgebreide collectie van hun handgemaakte spulletjes voor de verkoop, met deze opbrengst kan er weer nieuw materiaal aangeschaft worden, kortom: ook dit keer was het weer een geslaagde dag.