Het Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC) biedt de beste orthopedische zorg van Nederland.
Het is ontstaan uit een samenwerking tussen de ziekenhuizen Reinier de Graaf, Lange Land en Haga.
Je vindt het RHOC pal naast het Lange Land ziekenhuis (LLZ). Het is een ultramodern gebouw met 2
verdiepingen. Beneden bevinden zich de ontvangstruimte, de poliklinieken, de afdeling Radiologie en de gipskamer. Op de eerste etage zijn de verpleegafdeling met 44 bedden en op de tweede etage een afdeling dagbehandeling met 15 bedden en de operatiekamers.

Het RHOC en het LLZ zijn aan elkaar verbonden. Dat geeft als groot voordeel dat ook patiënten met een wat groter gezondheidsrisico in het RHOC kunnen worden geholpen, omdat – indien nodig – gebruik kan worden gemaakt van faciliteiten in het LLZ. Denk aan de IC of een cardioloog.
In het orthopedisch centrum hechten ze veel waarde aan intermenselijk contact en gezelligheid. Op de eerste verdieping in het RHOC vind je een gezellige lounge, waar patiënten – als ze daar toe in staat zijn – de lunch en het diner kunnen nuttigen. Dat wil zeggen: onder normale omstandigheden. Want de lounge is nu helaas gesloten, vanwege de Corona maatregelen.
Ellen Wijsman is manager van de verpleegafdeling en de dagbehandeling. Toen ze in november 2019 op deze functie solliciteerde was het RHOC nog in aanbouw. Ze heeft dus aan de wieg gestaan van een compleet nieuwe organisatie en het helemaal zien ontstaan.

een patiënt onderweg naar radiologie.
In het RHOC worden veel operaties verricht aan het bewegingsapparaat (heupen, knieën, etc.). De ochtend na de operatie moet er dan altijd een foto worden gemaakt van het gewricht. De patiënt moet dan in een rolstoel of op het bed naar de afdeling Radiologie worden gebracht. Voorheen werd dit gedaan door de service-assistenten. Maar dat heen-en-weer brengen van patiënten, inclusief wachten, kostte hen veel kostbare tijd, die ook aan andere zorg kon worden besteed.
Daarom is er nu van dinsdag tot en met zaterdag een vrijwilliger van UVV Zoetermeer beschikbaar om dit werk te doen. Een win-win situatie, want zo is er ook weer tijd om een gezellig praatje te maken met de patiënten. De taak van deze vrijwilligers begint om half negen ’s-morgens. Meestal is dan rond half elf de laatste patiënt weer terug op de verpleegafdeling. Dan drinken de vrijwilligers nog een kopje koffie met de verpleegkundigen, die rond die tijd ook even pauze hebben.
Ellen is erg blij met deze oplossing. En ze is echt niet de enige. Ook patiënten, verpleegkundigen en andere betrokkenen in het RHOC vinden het erg prettig dat de vrijwilligers er zijn. En niet in de laatste plaats de vrijwilligers zelf.