Jaarverslag 2017 – Jack Kornaat stelt zich voor

InhoudsopgaveVorig artikel: Smakelijk eten!Volgend artikel: Handen vol leuk werk

Hallo allemaal,  

Mijn naam is Jack Kornaat. Ik ben 63 en vrijwilliger bij UVV Zoetermeer. Het feit dat ik vrijwilliger ben geworden is zeker niet toevallig. Ik heb lang gewerkt bij Justitie in een leidinggevende job op kantoor. Toen ik vanwege een reorganisatie in 2007 vrij onverwacht op straat kwam te staan, heeft dat mijn leven in eerste instantie flink op z’n kop gezet. Maar na een korte tijd ga je dan eens goed gaan nadenken over wat je nou eigenlijk wilt in dit leven. Nou in elk geval geen stoffige kantoorbaan meer. Ik wilde iets met en voor mensen gaan doen.  

Ik vond werk bij de Thuishulp in Den Haag. En dat werk bleek veel beter bij me te passen. Ik telde weer mee èn ik deed nuttig werk, waar niet alleen ik blij van werd. Maar helaas heeft dat niet heel lang mogen duren. Na 2 jaar ging de Thuishulp failliet en was ik terug bij af. Hoewel ik het natuurlijk wel heb geprobeerd, is het me nooit gelukt om een nieuwe betaalde job te vinden.  

Ik was in de tussentijd wel verhuisd naar een 55+ flat, waar bewoners gezellige koffiebijeenkomsten organiseerden in de gemeenschappelijke ruimte. En al gauw ben ik daar gaan helpen. Niet alleen met de organisatie, maar ook zo af en toe eens een klusje doen bij iemand die dat zelf niet meer kon. Dat geeft zoveel voldoening, daar kan geen geld tegenop.   

Ik kreeg daarmee echt de smaak van het vrijwilligerswerk te pakken en ben actief gaan zoeken naar meer. En dat heb ik inmiddels al meer dan 5 jaar geleden gevonden bij de UVV. Samen met een stuk of 10 andere vrijwilligers gaan we elke dinsdagmiddag met bewoners van Monteverdi wandelen. Dat wil zeggen: de klanten zitten in een rolstoel en wij duwen ze naar buiten. Meestal kost het wel wat moeite om de mensen zover te krijgen dat ze hun jas aantrekken, maar als ze eenmaal buiten zijn, dan genieten ze daar zichtbaar van. We proberen altijd wel een gesprek met de ouderen te voeren, maar veel bewoners zijn daar jammer genoeg niet meer toe in staat. Toch kun je wel goed zien dat zo’n uurtje in de buitenlucht de mensen goed doet. ’s-Zomers met goed weer dan wandelen we meestal even naar het Noord-A gebied: verse bloemetjes, jonge dieren, kleine kinderen en het meegebrachte glaasje limonadesiroop zijn een voortdurende bron van plezier. Eenmaal terug in Monteverdi drinken we met z’n allen koffie of thee. Uiteraard met een koekje. Dat hoort erbij.  

Sinds kort kun je me ook af en toe vinden in het Forum, waar ik namens UVV Zoetermeer potentiële klanten te woord sta en geïnteresseerde mensen probeer te vertellen hoe leuk het is om vrijwilligerswerk te doen. Er komen helaas nog niet zoveel mensen langs als we graag zouden willen. Dat heeft een aantal oorzaken. Zo is de ingang waar we dichtbij zitten (perronzijde op de begane grond) nog dicht, doen de digitale navigatieborden het nog niet en wellicht hebben we een verkeerd dagdeel gekozen. Maar je moet zoiets natuurlijk wel een kans geven en dus blijven we nog even doen wat we doen. Binnenkort komen onze eigen promotiematerialen en vallen we een stuk beter op.  

InhoudsopgaveVorig artikel: Smakelijk eten!Volgend artikel: Handen vol leuk werk