Koninklijke onderscheidingen

      Geen reacties op Koninklijke onderscheidingen

Op 26 april 2017 werden er drie UVV-vrijwilligers onderscheiden met een lintje: Thea Blankespoor, Hannie van Dijck en Jopie de Jong. Alledrie werden zij door Burgemeester Aptroot gehuldigd als “Lid in de orde van Oranje-Nassau”

 Op 26 april 2017 dacht Jopie de Jong (links op de foto) gezellig een dagje uit te gaan met haar partner en dochter. Wat ze niet wist, was dat ze deze dag een lintje zou krijgen. Ze werd dus ‘ontvoerd’ naar het Stadstheater waar de uitreiking zou plaatsvinden. En daar stonden haar kinderen, kleinkinderen en haar collega-vrijwilligsters van het Lange Land Ziekenhuis, waar Jopie vanaf 1992 gastvrouw is. Haar gezicht bij binnenkomst was goud waard!

Al 25 jaar lang maakt Jopie fruit voor de patiënten schoon, verzorgt ze bloemen voor op het nachtkastje en het allerbelangrijkste: het ‘praatje aan het bed’ is Jopie op het lijf geschreven.

De veranderingen in de zorg hebben tot gevolg dat minder mensen in ziekenhuizen worden opgenomen en ook de opnameduur is drastisch verkort. Dit heeft er onder meer toe geleid dat de gastvrouwen minder ‘werk’ hebben en dat leidt wel eens tot gemopper. Maar voor Jopie geldt: elke patiënt waar zij iets voor kan betekenen, is er eentje.

De koninklijke onderscheiding Lid in de orde van Oranje-Nassau is dus dik verdiend: een vrijwilligster die 25 jaar lang ondanks alles gemotiveerd blijft om de kwetsbare mens terzijde te staan: die maak je niet veel mee. Jopie is één van de weinigen.

De UVV mag zich gelukkig prijzen dat er nog meer van dat soort vrijwilligers zijn.

Hannie van Dijck (in het midden van de foto) ging naar het Stadstheater omdat er een collega van haar koor genomineerd was voor een lintje. Wat een verrassing toen zij daar haar kinderen zag. Toen haar partner Bert ook nog een heel feestelijk jasje meegesmokkeld bleek te hebben en dat onder zijn trui vandaan haalde begon het haar te dagen. Dat ook haar kleinzoon, net terug uit de Verenigde Staten, met een enorme jetlag ook aanwezig was bleek een grote verrassing.

Al meer dan 40 jaar is Hannie vrijwilligster voor de UVV. Naast allerlei andere vrijwilligersactiviteiten die Hannie heeft verricht heeft ze ook aan de wieg gestaan van de Zoetermeerse Telefooncirkels. Ze is daarin nog steeds actief. Die cirkel is een samenwerkingsproject tussen Rode Kruis, Palet Welzijn en Unie van Vrijwilligers.

Thea Blankespoor (rechts op de foto) is al meer dan 25 jaar vrijwilligster bij het Open Tafel project in het dienstencentrum aan de Petuniatuin. Daarnaast is zij voor nog veel meer organisaties actief als vrijwilligster. Thea werd door haar dochter meegetroond voor een feestelijke gebeurtenis. Eenmaal aangekomen in het Stadstheater kwam ze ineens haar man tegen die -zogenaamd- voor een klusje ergens anders heen was. Op dat moment kreeg zij steeds meer bekenden en familieleden in het vizier. Toen ze zelfs haar zus uit Zwitserland ontwaarde hield ze het niet droog.

Voor alle decorandi was het een onvergetelijke gebeurtenis waarover nog lang nagepraat zal worden..

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *