Laat ze maar rollen!

Wout de Leeuwerk is vrijwilliger in hart en nieren. Deze inmiddels 76 jarige kanjer deed al vrijwilligerswerk toen hij nog een betaalde baan had. Dat begon ooit bij de tafeltennisclub van de personeelsvereniging. Later werd hij o.a. voorzitter van Buurtvereniging Buytenrode en richtte een bewonerscommissie op. Inmiddels organiseert Wout al 12 jaar de Koersbalcompetitie in de Albrandswaard.

Zijn vrouw Adri deed toen vrijwilligerswerk voor UVV Zoetermeer. Ze zorgde voor de uitleen van boeken in de wijkbibliotheek. Als de collectie moest worden gewisseld, dan kwam Wout even helpen met sjouwen. Tijdens zo’n klus vroeg de ouderenadviseur van Palet Welzijn hem of hij zin had om het koersbal te gaan organiseren. En net heel veel anderen wist Wout op dat moment niet wat koersbal is. Maar hij zei toch “ja”.

Koersbal is een klein beetje te vergelijken met Jeu de Boules. Beide sporten kun je tot op hoge leeftijd doen. Elke speler speelt met een eigen kleur ballen. Het doel is om jouw ballen dichter bij het “doelballetje” te krijgen dan de ballen van jouw tegenstander. Maar er zijn ook een paar verschillen: Jeu de Boules speel je buiten in een soort zandbak, bij koersbal speel je binnen op een (meestal) groene mat. De ballen worden niet gegooid, maar je moet ze rollen. En koersballen zijn niet rond, maar een beetje ovaal. Ze zijn aan één kant ook wat zwaarder, waardoor je ze moeilijk in een rechte lijn naar het doelballetje kunt rollen. De kunst is dus om ze met een boogje zo dicht mogelijk bij het doel te krijgen.

Wout heeft zijn eigen harem. Want hoewel het spelletje zeker niet alleen voor vrouwen is, zijn er in de Albrandswaard alleen vrouwen die koersballen. De 11 vrouwen in het clubje zijn echt dol op hem en hij draagt al “zijn” meiden op handen. De competitie is niet alleen leuk, af en toe gaat het echt om de knikkers…. En dan met name om welke van de knikkers het dichtst bij het doelballetje ligt. Op die cruciale momenten kan Wout met zijn rolmaat uitsluitsel geven over wie het partijtje heeft gewonnen. Zijn baan houdt het midden tussen scheidsrechter en vredestichter. Maar daar is Wout ook best goed in.

Met verjaardagen, Pasen en rond sinterklaas/kerst verzorgt hij altijd leuke cadeautjes voor de dames. En hij verzorgt elk jaar uiteraard ook de beker voor de kampioen van de competitie. We spreken Wout begin januari 2022. Er is een lockdown van kracht en de Koersbalcompetitie ligt dus al een poosje stil. Hij mist de gezelligheid van het koersballen en zijn meiden enorm en kan niet wachten totdat hij weer mag beginnen.

Wout zoekt naar iemand die zijn taak te zijner tijd van hem zou kunnen overnemen. Hij wil nog lang niet stoppen met koersballen, maar hij wil voorkomen dat het Koersbal ter ziele gaat als dat onvermijdelijke moment een keer komt.

Dus: Heb je affiniteit met ouderen en sport. En heb je op donderdagochtend tijd? Dan wil Wout heel graag met je praten. Stuur een mailtje aan wenadel@kpnmail.nl.