Jaarverslag 2017 – Smakelijk eten!

InhoudsopgaveVorig artikel: Een bijzondere jongemanVolgend artikel: Jack Kornaat stelt zich voor

Hallo allemaal! Mijn naam is Thea Blankespoor. Al ruim 25 jaar ben ik betrokken bij het UVV-project Open Tafel in de Petuniatuin. Tussen 12:00 en 13:15 schuift een aantal ouderen bij ons aan tafel voor een heerlijke maaltijd en (eigenlijk nog veel belangrijker) een stukje gezelligheid.

Het aantal deelnemers schommelt nogal; in het verleden hadden wij wel 14 mensen aan tafel. Tot voor kort hadden we er 8, maar onlangs is iemand overleden en 1 mevrouw is opgenomen in een verpleeghuis, dus nu hebben we nog 6 deelnemers over. Maar we wanhopen niet, want de ervaring leert, dat er dan ineens weer mensen bijkomen.

We hebben per dag liefst 3 vrijwilligers. Dat lijkt veel en we kunnen het ook wel met 2 vrijwilligers af. Het punt is, dat de deelnemers en wij ook (steeds) ouder worden. We hebben 2 mensen van over de 90 en 3 deelnemers van 87/88 jaar. Onlangs werd een van de deelnemers niet goed aan tafel. Toen moest er een ambulance worden gebeld en was er toch een beetje paniek in de tent! Zelf ben ik meegegaan naar het ziekenhuis in Den Haag. Als je dan met z’n tweeën bent en een gaat weg, dan moet je dus alleen de andere deelnemers geruststellen, afruimen enz. en heb je toch een probleem. Op zo’n moment ben je blij dat we met z’n drieën draaien.

Gelukkig komen zulke extreme situaties niet vaak voor. Doorgaans genieten de deelnemers en vrijwilligers gewoon van een gezellig uurtje. Wat mij betreft, is dat het hoofddoel van ons werk: luisteren naar elkaar, een gezellig praatje, het nieuws, het weer, de politiek en Tv-programma’s, alles komt voorbij. De mensen die nu aan tafel komen, zijn redelijk ‘bij de tijd’.

Met Pasen en Kerst doen we wat extra’s, met Sinterklaas bak ik borstplaat, 1x per jaar hebben we een pannenkoeken-party, waarbij de vrijwilligers soep, pannenkoeken en een toetje maken. Een kopje koffie toe, alle vrijwilligers erbij en het is een reuze feest, waar nog lang over gepraat wordt.

Dit jaar hebben we in de herfstvakantie 2 stagiaires gehad; 2 meisjes van het Oranje Nassau College, 3Havo, die 10 uur een maatschappelijke stage moesten doen. Ze hebben het erg naar hun zin gehad bij ons en de mensen aan tafel vonden het ook erg gezellig. Wat ons betreft, mag zoiets nog wel een keer!

Jullie snappen wel, dat wij het hier bij de Open Tafel erg naar ons zin hebben. En dat er nu even wat minder mensen aan tafel zijn, ach, dat komt vanzelf weer goed!

InhoudsopgaveVorig artikel: Een bijzondere jongemanVolgend artikel: Jack Kornaat stelt zich voor