Tafeltje, dekje…

Mijn vrijwilligerswerk bij de “Open Tafel” is op dinsdag tussen 11.30 uur en 13.30 uur in het seniorencomplex de “Petuniatuin”. Als ik binnenkom is het Seghwaertkoor nog aan het repeteren. Dus mijn collega(s) en ik worden altijd met muziek onthaald. We kijken in het notitieboek of er nog bijzonderheden zijn en gaan dan aan het werk. Dat bestaat uit het dekken van de tafel, eten klaarmaken en opdienen. In de tussentijd komen de gasten binnen en gaan zitten. Er zijn op dinsdag nu vier personen die komen eten, meestal alleen dames en soms zit er een heer tussen. Ze zoeken hun plaats op en praten wat met elkaar.  

Als er eens iemand niet aanwezig kan zijn i.v.m. bezoek of werkzaamheden thuis houden we daar rekening mee. We helpen zo nodig met rollator, stoel of kussentje. We halen de maaltijden, die in grote bakken zitten met de naam van de betreffende persoon erop, uit de koelkast. Door die naam weten we wat er wel of niet besteld is want elke week worden de etenslijsten ingevuld. Die worden door de bezorger, die ook dinsdags komt, opgehaald. Gelijktijdig worden dan de nieuwe maaltijden in grote dozen bezorgd die uitgepakt worden en in de bakken gelegd. Er is veel keus tussen de vers bereide en kant-en-klaar maaltijden.  

De Hollandse keuken afgewisseld met bijv. nasi of pasta. We leggen de maaltijd op een bord met deksel ook weer met de naam van de desbetreffende persoon erop om vergissingen te voorkomen en zetten die in de magnetron. Na een aantal minuten dienen we op en gaan er even bijzitten.  

Als iedereen klaar is ruimen we af en drinken daarna nog koffie met elkaar. We praten gezellig bij over ditjes en datjes. Daarna gaat iedereen weer naar huis en we stoppen de afwas in de vaatwasser. Ik doe dit werk nu ongeveer een jaar of tien en heb het nog steeds heel erg naar mijn zin. 

Hartelijke groet van  
Janny de Putter