Vette pech….

Vorig artikel: Lange Land ZiekenhuisInhoudsopgaveVolgend artikel: Extramurale diensten

Thea Blankespoor is al dertig jaar verbonden aan de Open Tafel bij UVV. In den beginne was dat overigens meer een bezorgdienst, waarbij vrijwilligers met een kar maaltijden brachten bij bewoners die maaltijden hadden besteld. Die maaltijden werden bereid in een grote keuken in Palestein. Ze werden bij ons warm aangeleverd in pannetjes in dozen van piepschuim. De ene dag was er een toetje bij, de andere dag soep. Zo kon het gebeuren dat op een dag de dozen ondersteboven op de kar waren gezet…. Da’s dan vette pech….alle soep weg!

We hadden toen trouwens ook al mensen, die bij ons aan tafel kwamen eten. Dan zetten we de pannetjes gewoon op tafel neer. De keuken in Palenstein werd op een gegeven moment gesloten. Palet Welzijn heeft toen een cateraar gezocht en gevonden. De maaltijden werden koelvers geleverd. We brachten geen maaltijden meer met de kar. De mensen die wilden eten, kwamen gewoon aan tafel (de open tafel’ werd het toen genoemd.

In die tijd was er nog een receptie beneden, waar bewoners hulp konden krijgen. Bijvoorbeeld als ze hun sleutel waren verloren. Dan had de receptie altijd nog een reserve sleutel. Maar die receptie is al heel lang geleden wegbezuinigd. Nu moeten bewoners gewoon 60 euro betalen voor een kopie van een verloren sleutel. Thea kan zich nog herinneren dat er een keer met een magneet aan een touwtje was gehengeld naar een sleutel die in de liftschacht was gevallen. Met succes trouwens. De echtgenoot van Lidy Diender viste de sleutel op en die kon terug naar de dolblije bewoonster.

De pannenkoekenparty in de Petuniatuin is iets dat vóór de pandemie elk jaar plaatsvond. De Handwerksoos organiseerde dan op zaterdag een braderie en de soos op vrijdag verviel. Dan hadden wij gelegenheid om de pannenkoekenparty te hebben, want we hoefden niet op de tijd te letten. Thea kan zich nog een bepaalde bezoekster herinneren. Bij de pannenkoekenparty kon ze niet stoppen met eten en ze werkte dan de ene na de andere pannenkoek weg.

We hebben jarenlang erg prettig met Palet Welzijn samengewerkt.  Maar eind vorig jaar kon Palet Welzijn deze service niet meer verlenen. Er werd een andere cateraar gevonden die wel dezelfde maaltijden kon leveren als Palet Welzijn, maar we moeten erg aan elkaar wennen.

Zoals veel dingen in deze tijd werden de maaltijden ook duurder. De cateraar zit verder weg, en daarom kunnen we niet snel even, zoals bij Palet Welzijn in de Wattstraat, een extra maaltijd halen.

De maaltijden worden ook door deze leverancier in de Petuniatuin afgeleverd. De maaltijden zelf hebben een schappelijke prijs, maar de mensen die gebruik maken van de Open Tafel betalen daar bovenop wel €1,85 per bestelling voor de bezorgkosten.

Vijf dagen per week is er Open Tafel in de Petuniatuin met een wisselend aantal deelnemers. Door natuurlijk verloop en zeker ook door Corona waren er een flink poosje veel minder deelnemers. Maar na een open dag trok het toch weer aan. Meestal zijn er nu 4 of 5 bezoekers die mee-eten. Alleen op maandag zijn er doorgaans maar 2. Maar ja, je hebt elke dag van de week wel 2 vrijwilligers nodig. Niet omdat je anders het werk niet aan zou kunnen. Maar we hebben het al een paar keer meegemaakt dat er iemand met een ambulance werd weggehaald. En dan wil je wel met zo iemand mee kunnen naar het ziekenhuis. Dat lukt natuurlijk niet als je daar in je eentje staat.

We kunnen dus nog wel wat extra handjes gebruiken bij de Open Tafel in de Petuniatuin. Thea woont op loopafstand en ze vindt het werk nog steeds heel erg leuk om te doen. Je kunt haar dus op meerdere dagen in de week hier vinden….

Vorig artikel: Verslag Coördinator LLZ en RHOCInhoudsopgaveVolgend artikel: Extramurale diensten