Voorlichting op latere leeftijd

      Geen reacties op Voorlichting op latere leeftijd

Ik ben gisteren bij de Kapelaan geweest om me te laten voorlichten. Niet over de ooievaar in dit geval, maar over fondsenwerving. En dat was een hele leuke ervaring.

De avond werd georganiseerd door Fonds 1818. Hajo Feitsma (vrijwilligersondersteuner bij de gemeente Zoetermeer) was – namens Zoetermeer Voor Elkaar – onze gastheer. Michel Nivard, projectadviseur bij Fonds 1818, heeft mij en de andere deelnemers heel wat nuttige informatie meegegeven. Een aantal van die andere deelnemers kende ik al wel. Maar toch weer wat nieuwe mensen ontmoet, En dat is altijd leuk. Mensen van WeDoZo (Stichting Welzijn & Zorg Doven Zuid Holland), Pocahontas en John McCormick (scouting organisaties), de Katholieke Ouderenbond, Herstelzorg, en uiteraard ook van Piëzo en Humanitas . Kortom: een bont gezelschap.

Michel vertelde ons wat fondsen nou eigenlijk zijn en wat ze doen. Er schijnt een boek te bestaan dat zo’n 700 fondsen beschrijft. Ik moest gelijk weer denken aan de sociale kaart waar wij mee bezig zijn. Die is hard nodig om alle vrijwilligersorganisaties in Zoetermeer in kaart te brengen. Zo’n kaart zou misschien ook handig zijn om de voor deze Zoetermeerse organisaties relevante fondsen inzichtelijk te krijgen…

Gelukkig noemt Michel al de meest voor de hand liggende fondsen, zoals het Oranjefonds, Jantje Beton, het VSB-fonds, de Rabobank en natuurlijk ook fonds 1818. Ook het verschil tussen een sponsor en een fonds komt even ter sprake. Een sponsor verwacht doorgaans een tegenprestatie, zoals bijvoorbeeld het maken van reclame. Bij een bijdrage van een fonds hoeft geen tegenprestatie geleverd te worden, anders dan maatschappelijk rendement.

Heel uitgebreid krijgen we te horen voor welke dingen je bij een fonds kunt aankloppen en hoe je een aanvraag kunt doen. In het kort komt het er op neer dat je een formulier moet invullen, waarin staat wat je gaat doen, waar en wanneer. Wat het beoogde doel is en waarom dat van belang is en voor wie. En ook of je dit als organisatie helemaal alleen doet, of gaat samenwerken met anderen. Lijkt een makkie, maar dat is natuurlijk niet zo. Want je moet er ook een goed doortimmerd plan van aanpak bij inleveren, compleet met een verhaal over de communicatie en publicatie, een begroting en dekkingsplan.

Niet echt heel simpel dus, maar voor een organisatie als UVV zeker wel te doen. Hoewel we misschien wel even moeten wennen…. want normaal gesproken kijken we niet zo snel naar financiële middelen buiten de eigen organisatie. We zijn gewend om de eigen broek op te houden en beperken onze plannen doorgaans tot wat we kunnen realiseren met de beschikbare middelen.

Fonds 1818 blijkt trouwens veel meer te doen:

  • Verstrekken van donaties
  • Het geven van een financiële garantie
  • Het beschikbaar stellen van kennis, netwerk en het verzorgen van begeleiding
  • Je kunt er ook op spreekuur komen
  • En ze kunnen ook de uren van de Sesam academie vergoeden

Het was een bijzonder leerzame avond. En wellicht gaat de nieuw opgedane kennis ons nog een keer helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *